Thanksgiving

Thanksgiving

Op de vierde donderdag in november vieren de Amerikanen Thanksgiving. Op deze dag wordt dank betuigd voor alle zegeningen die mensen hebben mogen ontvangen dat jaar. Dit gaat meestal gepaard met een uitgebreid Thanksgiving diner. Het traditionele gerecht bij dit diner is de welbekende “turkey” (kalkoen). Voor het eten vertellen alle aanwezigen één voor één waar zij dankbaar voor zijn. Thanksgiving Day is een van de belangrijkste feestdagen in Amerika. Het is voor veel Amerikanen zelfs belangrijker dan Kerst.

Lees verder

Wat is Thanksgiving?

Thanksgiving Day wordt geassocieerd met een feest dat vroeger door de Pilgrim Fathers gevierd zou zijn. In 1621 stichtten zij een nederzetting in Plymouth, Massachusetts. De Pilgrim Fathers waren kolonisten die met het schip de Mayflower vanuit Europa naar Amerika waren gevaren om een nieuw leven te beginnen, zonder religieuze vervolging. Na deze lange tocht mislukte de oogst. Uiteindelijk kon er volgens de overlevering in november toch nog geoogst worden, dankzij de hulp van de Wampanoag indianen. Hierop werd Thanksgiving Day voor het eerst gevierd. Veel verhalen over deze Amerikaanse feestdag zijn gebaseerd op mythes die aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw zijn ontstaan.

Activiteiten tijdens Thanksgiving Day

Het diner speelt toch wel de belangrijkste rol tijdens Thanksgiving. Bij een echt traditioneel diner hoort kalkoen. Soms wordt deze feestdag daarom ook wel “Turkey Day” genoemd. Sinds John F. Kennedy president was is het ook traditie dat elk jaar één kalkoen de dans ontspringt. Ieder jaar verleent de huidige president gratie aan een levende kalkoen. Deze wordt de National Thanksgiving Turkey genoemd. Naast gevulde kalkoen bestaan er nog andere traditionele (bij)gerechten. Bekend zijn zoete aardappels (yams), cranberries, aardappelpuree en sperziebonen. Als toetje wordt vaak pompoentaart of pecannotentaart geserveerd. Voordat men aan tafel gaat is het gebruikelijk om American football te kijken op televisie. Wie liever vermaak zoekt buitenshuis kan gaan kijken bij een van de vele grote optochten die worden georganiseerd.

Thanksgiving 2024

Aangezien Thanksgiving elk jaar op de vierde dag van november wordt gevierd, valt het dit jaar op donderdag 28 november. De dag erop krijgen de meeste Amerikanen nog een extra dag vrij om te gaan shoppen tijdens Black Friday 2024.

Black Friday

De dag na Thanksgiving beginnen veel Amerikanen met de kerstinkopen. Winkels geven op deze dag vaak grote kortingen, waardoor het erg druk is. Er bestaat een theorie dat vanwege die drukte deze dag Black Friday wordt genoemd. Tegenwoordig wordt Black Friday in de rest van de wereld ook een steeds bekender fenomeen. Winkels en webshops bieden hoge kortingen aan waar mensen massaal op af komen. Wij van Black Friday België verzamelen alle Belgische Black Friday aanbiedingen! Wilt u deze niet missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief of ga met de onderstaande knop direct naar alle aanbieders en aanbiedingen.

Geen deals missen? Profiteer dan gratis van de nieuwsbrief!

Door u in te schrijven bevestigt u dat u de nieuwsbrief van BlackFridayExpert.be wilt ontvangen en gaat u akkoord met de voorwaarden.